5 tips bij het kiezen van een goede (WordPress) hosting provider

wordpress hosting kiezen

Hoe kies ik de beste (of in ieder geval een goede) hosting provider voor mijn WordPress website. Het is zo’n typische vraag die we regelmatig gesteld krijgen en, zoals het een goede vraag betaamd, is er niet altijd een pasklaar antwoord. Want het is natuurlijk sterk afhankelijk van je behoeftes.

Wat er wel is zijn tips en belangrijke zaken waar je op kunt letten bij het selecteren van een goede provider. Om je hiermee op weg te helpen hebben we ze hieronder op een rijtje gezet.

Check de bereikbaarheid van je hostingprovider

Voor ons altijd een van de belangrijkste zaken bij het selecteren van een hostingprovider. Hoe gaan ze om met contact? Kun je ze ‘gewoon’ bellen met vragen? En wie staat je dan te woord?
Zelf vind ik het prettig als de telefoon gewoon wordt opgenomen door iemand die ook kennis van zaken heeft, of met op z’n minst gelijk kan doorverwijzen naar iemand anders die dat heeft. Maar het gebeurt ook vaak dat je eerst een heel keuzemenu door moet en daarna alsnog iemand treft zonder kennis. Of dat er bijvoorbeeld alleen een contactformulier staat zonder dat erbij vermeld wordt wat er daarna volgt en wanneer.
Opzich is er overigens niks mis met een ticket systeem voor support vragen. Mits er maar adequaat (lees binnen een uur) op gereageerd wordt.

Snelheid is belangrijk!

Het is al langer bekend dat snellere website een hogere ranking krijgen in Google. Dus wil je hoog scoren in de zoekresultaten dan is het belangrijk om hiermee rekening te houden bij de keuze voor een hosting provider. Overweeg je over te stappen van een andere provider? Vraag dan zeker om een proeftijd zodat je jouw website op beide hosting platforms kan testen en vergelijken in snelheid.

Kies voor veiligheid van je WordPress website

Een steeds belangrijker onderdeel van je website wordt: Is hij goed beveiligd tegen hackers en wat doet mijn hostingprovider als hij toch gehackt wordt? Stel deze vragen gewoon aan de hosting provider die je gaat kiezen. Of lees goed de website door over dit onderwerp. Als er geen goede informatie te vinden is, kies dan een andere hosting provider!
Scannen ze bijvoorbeeld op foute plugins en malware?  Monitoren ze alle poorten op verdacht verkeer? En, wat technischer, hoe zit het met zaken als sFTP, verouderde PHP versies en SSL certificaten.
Zeker als je als organisatie via je website persoonsgegevens verwerkt is een SSL certificaat een must!

Gemak dient de mens

Je hebt waarschijnlijk al een hoop zaken aan je hoofd dus waarom zou je het jezelf nog moeilijker maken dan nodig. Oftewel, wat doet jouw webhoster om het je wat makkelijker te maken? Veel hosting providers hebben al een one-click installer om snel een WordPress te installeren. Erg handig natuurlijk maar er kan nog veel meer natuurlijk. Zo zijn er ook zogenaamde ‘Managed WordPress’ hosting providers die, naast het installeren van WordPress, ook het uitvoeren van updates van WordPress en de plugins voor je verzorgen. En wat te denken van een ‘Snapshot’ knop. In één klik een kopie vanje hele site zodat je, als je een update doorvoert en het gaat onverhoopt mis, snel kan terugschakelen naar de versie die nog wel werkte. Kortom, er is veel mogelijk. Kijk goed wat je eigen wensen zijn hierin en laat dat meewegen in je keuze.

Technische specificaties

Hier wordt vaak te veel waarde aan gehecht vinden we. Natuurlijk is het een belangrijk onderdeel maar het verteld maar een deel van het verhaal. Als je bijvoorbeeld staat 4GB RAM en 4x 3GHz processor met onbeperkt dataverkeer dan klinkt dat allemaal leuk. Maar bij veel (budget) hosters staan er vervolgens enkele duizenden websites op zo’n server, iets wat je laadtijd niet ten goede komt.
Veel belangrijker is het bijvoorbeeld om na te denken over schaalbaarheid (wat als mijn bedrijf en website flink gaan groeien) en piekbelasting (Je organisatie komt in het nieuws en ineens wil iedereen tegelijk op je site kijken).

Dus staar je niet blind op cijfertjes maar ga na wat je nodig hebt en stel vragen hierover aan je webhoster in spé.

 

Deel dit bericht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *