8 must have plugins, en verder zo weinig mogelijk…

must have plugins voor WordPress

Welke plugins kun je nu het beste gebruiken, welke zijn de must have plugins en hoeveel ‘mag’ je er maximaal inzetten zonder dat je site te traag wordt? En daarnaast: hoe verschillen de plugins onderling. Welke is beter sneller en veiliger?

Voor iedereen die een website gaat bouwen in WordPress is het een hele uitdaging de juiste plugins te vinden.
Een van de grote voordelen van WordPress veroorzaakt gelijk ook een grote moeilijkheid. Er zijn vele tienduizenden plugins beschikbaar waarvan er enorm veel min of meer, of soms zelfs exact, hetzelfde doen. In de WordPress repository, de plek waar de meeste plugins staan, staan wel zaken die een indicatie geven of het een goed idee is om die plugin wel of niet te installeren. Echter dit geeft lang niet alle benodigde informatie en soms ook niet het antwoord of dat überhaupt de plugin is die gaat doen wat je wil.

Om je te helpen een beetje overzicht te krijgen staat hieronder een lijst van plugins die je goed kunnen helpen bij het bouwen van je eigen site. Staat je favoriete plugin er niet tussen? of heb je een vraag? laat het weten in de reacties hieronder.

De 8 Must have plugins voor jouw website

WordPress SEO by Yoast

Niet voor niets staat deze als eerste genoemd. Het moet zo’n beetje het eerste zijn wat je installeert nadat je WordPress hebt opgezet op jouw site. De plugin geeft praktische tips tijdens het typen voor de optimalisatie van je posts, pagina’s, custom posts etc. Daarnaast maakt het ook automatisch een sitemap voor je die je weer simpel bij de zoekmachines kunt indienen. En verder worden natuurlijk alle nodige technisch SEO optimalisaties gedaan voor je site. Een echte must have plugin dus!

Contactform 7

Een van de meest eenvoudige en sneller plugins voor het maken van contactformulieren op je site. De plugin maakt het simpel om een contactformulier te bouwen. Met een simpele shortcode voeg je die dan in op de plek waar je hem zelf wilt hebben op je site. Door de enorme populariteit van de plugin zijn er veel uitbreidingen voor gemaakt. Hierbij kun je denken aan een Mailchimp integratie zodat je automatisch mensen laat inschrijven op je mailinglijst. Of bijvoorbeeld een uitbreiding die alle inzendingen in een excel file laat downloaden… De plugin zelf is gratis maar als je er veel aan hebt is een donatie natuurlijk op z’n plaats.

W3 Total Cache

Nog steeds ben ik er niet helemaal zeker van of hij wel in dit rijtje thuishoort. Alhoewel de plugin, mits goed ingesteld je website behoorlijk kan versnellen, kan hij ook makkelijk de functionaliteit van je website kapotmaken. Het instellen van de plugin is niet even makkelijk voor beginners en een foutje met grote gevolgen is dan ook gauw gemaakt.Maak in ieder geval een backup van zowel je website voordat je ermee begint. (Dat geld natuurlijk eigenlijk voor elke plugin die je installeert). Waarom staat hij er dan toch tussen? Omdat je, zeker op de wat goedkopere hostingpakketten echt een caching plugin nodig hebt. Je hebt waarschijnlijk meerdere plugins op je site die allemaal wat code toevoegen, zowel in javascript als CSS. W3TotalCache kan die netjes samenvoegen en comprimeren zodat je pagina’s een stuk sneller laden.

WP Mail SMTP

Verzend je emails naar je klanten of bezoekers van je website? Bijvoorbeeld een kopie van de gegevens van een formulier dat ze hebben ingevuld, of een bevestiging van een bestelling. Dan kan het verstandig zijn om dit niet door WordPress zelf te laten versturen. Je loopt namelijk meer kans dat het in de SPAM box van de ontvanger komt. Zeker als je een shared hosting pakket hebt is de kans groter hierop, de server kan sneller op een blacklist komen als een andere site op dezelfde server foutieve mails verstuurt. Met deze plugin kun je mails van WordPress laten versturen door je eigen SMTP server of bijvoorbeeld Google Apps als je dat gebruikt.

Regenerate thumbnails

Deze must have plugin doet precies wat de naam al suggereert. Hij genereert van al je afbeeldingen opnieuw alle benodigde formaten. WordPress doet dit automatisch als je een afbeelding upload, maar ook alleen op dat moment. Wil je op een later moment een ander formaat dan gaat dat niet meer automatisch. Dus heb je bijvoorbeeld het formaat van je thumbnails aangepast, een druk op de knop en alle afbeeldingen zijn weer bijgewerkt.

Wordfence security

Veiligheid voor je site is ontzettend belangrijk en iets dat steeds belangrijker gaat worden. Nu WordPress inmiddels meer dan 25% van alle websites ter wereld draait, wordt het steeds interessanter voor kwaadwillenden om hierop aan te vallen. WordFence speelt hierop in door een hele trits onderdelen van je website te checken. Bijvoorbeeld of de core installatie nog overeenkomt met de originele versie op wordpress.org. Hetzelfde doet het voor plugins en ook checkt het je hele site op mogelijk schadelijk code. Dit doet het volgens een vast in te stellen schema automatisch en houd je op de hoogte van de resultaten via email. De plugin is gratis maar heeft een Premium versie die extra onderdelen scant.

Scroll Triggered Box

Persoonlijk ben ik niet gecharmeerd van popups in een website, ik bepaal natuurlijk liever zelf wanneer ik ergens op klik. De realiteit is echter dat ze wel effectief zijn en je ze dus niet kunt missen op je site. Het mooie van Scroll Triggered Box vind ik dat hij niet zo schreeuwerig is en dat je snel kunt instellen waar en wanneer hij naar voren komt. De instellingen zijn eenvoudig maar effectief, zo kun je bijvoorbeeld heel simpel aangeven dat de popup rechts onderin moet komen en actief wordt nadat je 50% van de pagina hebt gescrolled.

Akismet

Wordt natuurlijk al standaard meegeleverd met WordPress maar gelukkig niet voor niets. Ben je ook wel klaar met al die spam reacties op je blog? Akismet stel je eenvoudig in door je aan te melden op de site van akismet. Daarna doet het lekker zelf z’n werk en vangt de spam berichten voor je af.

Natuurlijk zijn er nog veel meer plugins, we kunnen ze nooit allemaal hier bespreken maar we hebben nog wel een laatste tip: Vraag jezelf af of je een plugin echt nodig hebt. Een backup plugin kan handig zijn maar soms is het gewoon ook beter om dit door je hostingsprovider te laten afhandelen. Hetzelfde geld voor caching plugins. Er zijn goede managed WordPress hosters die caching voor jou regelen. Scheelt weer een plugin in onderhoud…

Welke plugins gebruik jij zelf al? Of heb je ervaringen met de genoemde plugins? deel het met ons en reageer hieronder op dit bericht!

 

Deel dit bericht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *